Tabaković: Rast životnog standarda u Srbiji se zasniva na održivim osnovama

Pokrivenost minimalne potrošačke korpe minimalnom zaradom sada iznosi 88,9 odsto, a 2013. godine iznosila je 58 odsto, izjavila je danas guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i navela da je kada je postala guverner inflacija u Srbiji iznosila 12,2 odsto a da je spuštena na 2,2 odsto, sve dok zbog kovid krize nije porasla kao i u celom svetu.

Ona je u Skupštini Srbije odgovarajući na primedbe poslanika Dragana Đilasa rekla da je 2012. inflacija bila visoka zbog igranja sa kursom i zbog loše fiskalne politike i navela da je u junu inflacija svedena na 3,8 odsto te da je dve trećine inflacije uvezena inflacija, a ne posledica loše ekonomske politike.

"Imali smo u jednom trenutku inflaciju sličnu, ali nižu od zemalja u regionu zato što nismo dozvolili da se teret krize rasta energenata prenese ni na privredu, ni na građane, nego je država preuzela teret održavanja standarda stanovništva i energetske krize", rekla je ona.

Navela je da se rast životnog standarda u Srbiji zasniva na održivim i trajno održivim osnovama.

"Smanjenjem učešća potrošnje stanovništva u BDP-u, koji je sa 73 odsto iz 2013. godine snižen na 63 odsto u 2023. Pokrivenost potrošačke korpe minimalnom platom bila je 2013. godine 58 odsto a danas je 88,9 odsto", rekla je ona.

Navela je da je ona ponosni član Srpske napredne stranke, ne istaknuti funkcioner, već ponosni član, što kako je rekla govori da je radila i radi za sve građane Srbije.

"Nemam ja selektivan odnos ni prema jednom građaninu kada govorimo o stabilnosti kursa, kada govorimo o održavanju mogućeg, održavanju moguće otplate kredita na stambene kredite koji imaju promenljivu kamatnu stopu i nema tu razlike da li je neko pripadnik ove ili one partije", istakla je Tabakovićeva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik